PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

GENEL SAĞLIK SİĞORTASI İÇİN GELİR TESTİNİZİ YAPTIRINIZ

Torba Yasa GENEL SAĞLIK SİĞORTASI (GSS)Prim Borçlularına Af Getirdi

 

 

 6552 sayılı torba kanunla genel sağlık sigortalılarına getirilen yeni düzenleme ve hakları açıklamaya çalışacağım. 

GSS prim borçları, 6552 sayılı yasayla 5510 sayılı kanuna eklenen, geçici 53’üncü madde ve geçici 60’ıncı maddede düzenlenmiştir. Bu madde metinleri doğrultusunda, GSS prim borçlularına gelen yeni düzenlemeleri açıklamaya çalışalım. 
a) 5510 sayılı yasanın 60’ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında (işçi, esnaf, çiftçi, memur veya diğer sigortalılık türleri kapsamında genel sağlık sigortalısı olmadığı için sosyal güvencesiz kabul edilip tescil edilenlerin durumu) diğer genel sağlık sigortası tescili yapılanlardan, gelir testine hiç başvurmayanlar 31 Mart 2015 tarihine kadar bağlı oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) gelir testi yaptırmak için başvurmaları gerekmektedir. 

b) SYDV’ye 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmak için başvuran kişilerin GSS primleri, yapılan gelir testi sonucu hangi miktar (G0, G1, G2, G3) çıkmışsa, tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir. 
Örnek olarak, Bay A, 21 yaşında olup 2013/06-2013/16 ay arası 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescil edilmiştir. Bay A, hiç gelir testi yaptırmamıştır. Bay A, 2014 yılı Aralık ayında SYDV’ye başvurarak, gelir testi yaptırmış ve sonucu G1 çıkmıştır. Böyle bir durumda, Bay A’nın gelir testi sonucu 2013/06-2013/16 ay arası G1 (aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarı, brüt asgarî ücretin üçte birinden brüt asgarî ücrete kadar olduğu tesbit edilenler) olarak uygulanacak ve GSS borç hesabı G1 üzerinden yapılacaktır. 

c) 5510 sayılı yasanın 60’ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiş olanlardan, 11.09.2014 tarihinden önce gelir testi yaptırıpta sonucu G3 gelir düzeyinden daha düşük çıkan kişiler de, ödemedikleri genel sağlık sigortası prim borçları için, 31 Mart 2015 tarihine kadar bağlı oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) gelir testi yaptırmak için başvurup, GSS prim borçlarını yapılandırabilirler. Ancak, 11.09.2014 tarihinden önce gelir testi yaptırıpta sonucu G3 ve üzeri çıkan kişiler, yeni gelir testi yaptıramayacaklardır. Bu durumda olanlar, yalnızca 11.09.2014 tarihinden önce yapılan gelir testi sonucu ortaya çıkan borçlarını yapılandırabileceklerdir. 


d) Genel Sağlık Sigortası prim borçlarından af kapsamında olanlar, 2014 yılı Nisan ayı öncesine ilişkin olup, 11.09.2014 tarihine kadar ödenmemiş olan borçlardır. 


e) GSS prim borçlarını, 6552 sayılı torba yasa kapsamında yapılandırmak isteyenler, 1 Ekim 2014-30 Nisan 2015 tarihleri arasında SGK’ya başvurmak zorundadırlar. 


f) GSS prim borçluları, SGK tarafından kendilerine tahakkuk ettirilen prim borçlarının tamamını 1 Haziran 2014 tarihine kadar öderlerse, gecikme cezası, faiz ve gecikme zammı uygulanmadan, yalnızca ana paradan sorumlu olacaklardır. 


g) GSS prim borçlarını taksitle ödemek isteyenler, en fazla ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeyebileceklerdir. Taksit seçenekleri, 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit şeklinde yapılacaktır. Borçlarını taksitlendirenlerin borçları, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutara, altı eşit taksit için 1.5, dokuz eşit taksit için 1.07, on iki eşit taksit için 1.10, on sekiz eşit taksit için 1.15 katsayı ile çarpılmak suretiyle borçları hesaplanacaktır.


e) Bir takvim yılında ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde borç yapılandırması bozulacaktır.                                           Mali Müşavir  

                                                                                                                                         Gökhan ŞAHİN                                                     

                                                                                                                                                                                  s